Het ging goed in de Champagneregio. Wereldwijd steeg de vraag naar de
bubbeltjeswijn gestaag. De laatste twintig jaar groeide de vraag elk jaar
met twee procent. De vraag steeg dermate hard dat er in maart 2008 werd
besloten om de streek Champagne
uit te breiden zodat er meer geproduceerd kon worden.
Rusland en China
Vooral in opkomende economieën als Rusland en China werd er flink meer
Champagne gedronken. Het was zelfs zo erg dat er een
tekort aan champagne dreigde .
Maar het feest is voorbij. Na het recordjaar 2007, waarin er 338 miljoen
flessen champagne werden verkocht, daalde in 2008 de verkopen naar
322 miljoen flessen.
In de eerste vijf maanden van 2009 verliepen de verkopen nog dramatischer. Ten
opzichte van een jaar eerder waren de verkopen 23 procent lager. Zo meldt
het Comité interprofessionel du vin de
Champagne (CIVC ).
Samengestelde wijnen
Champagnes zijn samengestelde wijnen. De champagnehuizen hebben contracten
met boeren om hun oogst te kopen. De huizen zelf stellen de wijnen samen uit
verschillende druivensoorten en oogstjaren. Grote huizen als Moët en Chandon
en Veuve Clicquot streven ernaar om een zo uniform mogelijke smaak te
creëren. Daarom hebben ze met veel verschillende boeren contracten. het CIVC
bepaalt jaarlijks hoeveel de huizen moeten afnemen.
Tijdens de goede tijden maakten de wijnboeren handig gebruik van de enorme
vraag. Ze hielden vaak een deel van de oogst achter. Dit leidde tot
kunstmatige tekorten in de markt, het voorkwam dat grote champagnehuizen als
Veuve Clicquot en Laurent-Perrier zoveel champagne konden maken als ze
wilden, en het dreef grote huizen als LVMH, het moederbedrijf van Moët en
Chandon en Veuve Clicquot ertoe om ook zaken te doen met kleinere
wijnhuizen. De champagnehuizen waren zelfs bereid om de boeren te helpen met
de teelt, om op die manier de oogst te garanderen.
Rollen zijn omgekeerd
Maar nu zijn de rollen omgekeerd. Door de gekelderde vraag zijn de voorraden
opgelopen. In de kelders van de Champagne liggen ongeveer 1,2 miljard
flessen champagne opgeslagen, zo meldt the
Economist. Genoeg om de wereld vier jaar van champagne te voorzien.
Nu is er een ruzie onstaan over de oogst van dit jaar. Elk jaar bepaalt het
CIVC hoeveel de huizen moeten afnemen van de boeren. In 2008 was dat vrij
hoog, 14.000 kilo per hectare grond. De champagnehuizen, die van hun
voorraden afwillen, pleiten voor 7.500 kilo per hectare.
Inkomensdaling
De boeren, die ook al te maken hebben met lagere prijzen, zou dit een flinke
daling in inkomen zijn. Zij pleiten voor afname van 10.000 kilo per hectare.
De boeren beschuldigen de champagnehuizen ervan tijdens de recessie de
voorraden op te laten lopen, om in de komende jaren de machtsbalans om te
laten slaan. Ze vragen zich af waarom de CIVC de afnamestandaard in 2008 zo
hoog heeft gesteld, terwijl de vraag afnam.
Machtswisseling
De champagnehuizen zeggen dat zij de afname in de vraag niet hebben zien
aankomen. Maar ze staan wel op het punt om een groot aantal contracten met
boeren te herzien. De recessie plaatsts ze in een machtige positiie.
De partij die het meest lijkt te winnen, is LVMH, die 18 procent van de
wereldwijde champagnemarkt in handen heeft. Vorig jaar kocht het al het in
financiële nood verkerende Montaudon. Gevreesd wordt dat het bedrijf de
crisis gebruikt om zijn grip op de regio te versterken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl